A magasban végzett munka és a leesés elleni védelem

0
653
leesés elleni védelem

Feltételek, jogszabályok: A magyar jogrendszer alapvetően a munkavállalókat védi. Ez, mint minden más munkahelyen, a magasban végzett munka esetében is azt jelenti, hogy a munkáltatónak, vagy az elvégzendő munka helyének tulajdonosának, üzemeltetőjének feladata, hogy a munkavállalók biztonságát megteremtse a munkaterületen.  

A legfontosabb irányadó elvet a munkavédelmi törvény  mondja ki: “Az olyan munkahelyen, ahol be- vagy leesési veszély van, vagy a munkavállalót és a munkavégzés hatókörében tartózkodókat leeső tárgyak veszélyeztetik, elkerítéssel, lefedéssel, vagy más alkalmas módon kell a védelemről gondoskodni.”

Mivel minden munkahely, annak megépítésével kezdődik, így a leesés elleni védelemmel is az építőipari jogszabályok között találkozunk először részletesebben:

“A munkavállalók lezuhanása és a felhasznált anyagok leesése ellen elsődlegesen biztonságot nyújtó berendezésekkel kell a védelmet kialakítani. Amennyiben erre nincs mód, akkor egyéni védőeszközt kell alkalmazni.

A leesés elleni védelem méretezett és megfelelően rögzített lefedéssel, vagy […] korláttal, illetve ezekkel egyenértékű védelmet nyújtó megoldással biztosítható. Védőháló, illetve védőrács alkalmazása esetén annak lyukmérete a 10 cm x 10 cm-t nem haladhatja meg.

  1. azokban az esetekben, amikor a munkavégzés magassága meghaladja a 2 m-t;
  2. ha a munkahely vagy a közlekedési út víz vagy más olyan anyag fölött vagy mellett oly módon helyezkedik el, hogy a belefulladás lehetősége fennáll;
  3. födémek, tetők, mennyezetek, felülvilágítók, aknák megnyitásakor vagy építésekor;
  4. a 2 m magasságot meghaladó tetőn végzendő munkáknál és a hozzá vezető utakon”

Mi, a SafetyCenter tagjai, azonban jól tudjuk, hogy az élet, a munka és a vállalkozás nem a jogszabályok böngészéséről szól! Partnereink válláról szakértőink veszik le a leesés elleni védelem megtervezésének, kialakításának gondjait, segítünk megfelelő kikötési pontok kialakításában, valamint minden zuhanásgátló eszköz kiválasztásában, használatának oktatásában is.