Miben kell interjúra menni?

A szakértők úgy vélekednek, hogy megjelenésünk legalább annyit tesz a latba, mint önéletrajzunk, tehát egyáltalán nem mellékes, hogyan és miben érkezünk.

0
600

Végre eljutottunk odáig, hogy a kiszemelt munkahelyről állásinterjúra hívtak minket. De mit vegyünk fel, a jövőnket erősen meghatározó alkalomra?  Az első benyomás nagyon meghatározó, hiszen a munkaadók nagyon hamar eldöntik, hogy kellünk -e nekik.

Nézzük tehát a legfontosabb szempontokat, amit érdemes figyelembe vennünk, ha szeretnénk megnyerni lehetséges munkaadónkat.

Az első és az egyik legfontosabb feladatunk a jól ápoltság kérdése. Legyen makulátlanul tiszta a körmünk, a hajunk, a fogaink és inkább a tisztaság illatát árasszuk, mint erőteljes parfüm illatot. A frizuránk legyen rendezett. Ha egy ideje már nem jártunk fodrászunknál, akkor nem árt, ha előtte felkeressük őt egy kis igazításra. Nőknél igényességet mutat a diszkrét smink, de semmiképp sem jó, ha túlzásokba esünk, férfiaknál elvárás a frissen borotvált arc.

Ha az ápoltság kérdését kipipáltuk, nekieshetünk ruhatárunk szóba jövő darabjait megversenyeztetni.

Itt is van néhány elhanyagolhatatlan szempont, ami segít a válogatásban. Célunk, hogy úgy tudjunk megjelenni az interjún, hogy jól érezzük magunkat a ruhánkban, mert az magabiztosságot ad nekünk és ezt fogjuk kifelé is sugározni. Tehát legyen kényelmes, testalkatunknak megfelelő és illeszkedjen stílusunkhoz.

Fontos viszont azt is sugároznunk, hogy megadjuk a tiszteletet a helynek, tehát mindig egy fokkal elegánsabbnak kell lennünk, mint amit az adott munkahely mindennapi öltözéke megkíván majd. Lehet, hogy sablonos, de nagyon jó megoldás nőknél a visszafogottabb színárnyalatú kosztüm, férfiaknál pedig az öltöny vagy egy sportosabb zakó világos árnyalatú inggel. A blúzt, szoknyát, inget, nadrágot vasaljuk frissen, próbáljunk olyan darabot választani, ami jól bírja a strapát, míg odaérünk. Az ujjatlan felsőt és a fekete inget gyorsan tegyük vissza a szekrénybe és a szoknyák közül is csak az maradjon fent a szűrőn, ami legalább térdig ér.

A részletek sem elhanyagolhatóak.

Figyelni kell a cipőre, aminek makulátlanul tisztának kell lennie, nőknek kissé, de nem túlzásba vitt magas sarok, férfiaknál alkalmi bőr cipő a legszerencsésebb. A papucsokat, hiába divatosak, gyorsan felejtsük el!

Ha ezek a dolgok rendben vannak és az öltözetünk átlagosan elegáns, hamar átmegyünk az első benyomás vizsgáján és átterelhetjük a figyelmet belső tulajdonságainkra, amiről így már van elképzelése interjúztatónknak. Hiszen az ápoltság igényességet, megbízhatóságot üzen, az elegancia minőséget és tisztelettudó személyiséget sugall.